15. Септембар 2016, Светски дан срца

   Светски дан срца се обележава од 2000. године са циљем да се људима широм света пошаље порука да болести срца и крвних судова, као водећи узрочници смртних исхода, односе 17,3 милиона живота сваке године. Процењује се да ће до 2030. године тај број порасти на 23 милиона. Светска федерација за срце упозорава да се најмање 80% превремених смртних исхода може спречити контролом главних фактора ризика (пушење, неправилна исхрана и недовољна физичка активност).
   Ове године Светски дан срца обележава се под слоганом „Оснажите свој живот”, са позивом упућеним свим људима да се уупознају са својим ризиком за настанак болести срца и крвних судова.
   У Србији је 2014. године, од акутног коронарног синдрома, као најтежег облика исхемијске болести срца, умрло 5383 особа. Стопа смртности износила је 75,5/100000 становника.
   Анализа здравственог стања становништва на територији Браничевског округа за 2015. годину, је показала да на нивоу примарне здравствене заштите, односно на нивоу домова здравља, Болести система крвотока заузимају 2. место са 11,60% од укупног броја лечених лица, док на нивоу секундарне здравствене заштите, односно болничког лечења Болести система крвотока заушимају 1. место са 15,93% од укупног броја болнички лечених лица. У периоду од 2007. до 2015. године, Болести система крвотока заузимају водеће место у умирању становништва на територији Браничевског округа. Само у току 2015. године, од Болести система крвотока на територији Браничевског округа умрло је укупно 2003 лица или 58,91% од укупног броја умрлих.
Преко 70% свих симптома срчаног и можданог удара јављају се у кући, када је неко од чланова породице присутан и може да помогне. Зато је потребно препознати знаке и симптоме срчаног и можданог удара.

Знаци и симптоми срчаног удара су: 
1. Јак бол који се јавља иза грудне кости у виду стезања, притиска, пробадања и траје више од пола сата (бол може да се шири према раменима или стомаку, левој руци, вилици или лопатицама);
2. Отежано дисање праћено кратким дахом;
3. Малаксалост, мука, повраћање;
4. Узнемираност.Знаци и симптоми можданог удара су:
1. Одузетост једне стране лица, руке или ноге на једној страни тела;
2. Конфузија (особа не зна где се налази), отежан или неразговетан говор;
3. Тешкоће са видом (једнострано или обострано);
4. Отежано кретање, вртоглавица, губитак равнотеже и координације;
5. Јака главобоља, без претходног узрока;
6. Несвестица или потпуни губитак свести.


  

Светска федерација за срце води глобалну борбу против срчаних болести и можданог удара, са фокусом на земље у развоју и неразвијене земље. Ова организација броји више од 200 чланица и окупља медицинске организације и фондације за срце из више од 100 земаља света, усмеравајући активности на остварење циља Светске здравствене организације да се за 25% смање превремени смртни исходи од болести срца и крвних судова до 2025. године.
   Завод за јавно здравље Пожаревац је установа чија је приоритетна активност рад на промоцији здравља и превенцији болести, које се базирају на прихватању здравих стилова живота и превазилажењу ризичног понашања, а све у циљу заштите, очувања и унапређења здравља свих категорија становништва.