22. септембар 2016. године, СВЕТСКА НЕДЕЉА ДОЈЕЊА 2016


  Светска недеља дојења је глобална кампања која се одржава у око 150 земаља света, чији је циљ да створи и подигне друштвену свест о значају и предностима дојења, али и да обезбеди подршку дојењу и тиме унапреди заштиту здравља мајке и детета.
  У нашој земљи, као и у многим другим земљама, за датум обележавања Светске недеље дојења изабрана је 40. недеља у години, зато што трудноћа траје четрдесет недеља. Ове године по двадесетдруги пут Светска недеља дојења на националном и локалном нивоу у Републици Србији обележиће се од 30. септембра до 04. октобра.
  Ове године, Светска недеља дојења, обележава се под слоганом „Дојење : кључ одрживог развоја”, са циљем да се постигне одрживи развој кроз заштиту, промоцију и подршку дојењу.
  Циљеви Светске недеље дојења 2016. године су:
1. Информисање јавности о чињеницама да постизање Циљева одрживог развоја може бити олакшано ако се побољшају дојење и исхрана деце и младих.
2. Чврсто сидрао – Усидрити дојење као кључни део одрживог развоја.
3. Подстицај разноврсности деловања на свим нивоима у вези с дојењем и исхраном деце и младих.
4. Ангажовање и сарађивање у већем обиму у вези с промоцијом, заштитом и подршком дојења.


  Мајчино млеко је потпуна и савршена храна за новорођенче. Састав мајчиног млека се аутоматски прилагођава индивидуалним потребама детета и пружа оптималан однос хранљивих материја за правилан раст и развој. Доказано је да дојена деца ређе оболевају од одређених болести, дојење штити дете од оштећења вида, неправилног развоја вилица и тврдог непца, значајно је ређа појава каријеса.
Истраживања показују да дојена деца интелигентнија, имају развијеније говорне способности, друштвенија су и емоционално стабилнија.
  Бебе које се хране мајчиним млеком ређе оболевају од дијареје (пролива), инфекције система за варење и система за дисање, него бебе које се хране вештачким млеком.
Искључиво дојење до шестог месеца живота, као и наставак дојења уз допунску исхрану до краја друге године старости детет доприноси унапређењу и заштити здравља и мајке и детета.