16. октобар, Светски дан хране

   Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО) обележава сваке године 16. октобра Светски дан хране, дан када је ова организација и основана 1945. године.
ФАО процењује да постоји скоро милијарду потхрањених особа широм света, што значи да је скоро шестина човечанства гладна.
   Ове године се Светски дан хране, 16. октобар обележава под слоганом „Климатске промене утичу на производњу хране.”
   Циљ активности кампање је информисање и стицање знања, формирање исправних ставова и понашања у вези са здрављем и правилним навикама у исхрани најшире популације, а посебно деце и младих.

   Правилна исхрана је један од најважнијих чинилаца за очување и унапређење здравља. Постоји много начина којима можемо да побољшамо квалитет наше исхране и тако сачувамо своје здравље. Важно је да једемо редовно, и да свакодневно имамо пет оброка - три главна (доручак, ручак и вечера) и две ужине између оброка. Од великог значаја је правилан избор врсте намирница које користимо у исхрани, начин њихове припреме, као и количина појединих намирница које свакодневно користимо у својој исхрани.
   Савремени начин живота донео је и промену у начину исхране коју карактеришу нередовни оброци, већи унос тзв. брзе хране, мањи унос воћа и поврћа. Таква неадекватна исхрана и формирање лоших навика у исхрани младих, а касније и зрелих људи воде ка нарушавању здравља, неправилном развоју и болестима којих нису поштеђени ни млађе ни старије особе.

   Завод за јавно здравље Пожаревац у сарадњи са свим домовима здравља, основним школама и предшколским установама Браничевског и Подунавског округа сваке године припрема обележавање Светског дана хране, 16. октобра као значајног датума у Календару јавног здравља и кампање Октобар - месец правилне исхране.
   Планиране активности су:
• Наградни конкурс за најбољи ликовни и литерарни рад за децу предшколског узраста и ученике основих школа на тему „Здравље на уста улази”;
• Сарадња са предшколским установама, основним школама, локалном заједницом, стручним удружењима, регионалним и локалним медијима;
• Реализација предавања, трибина, изложби на тему правилна исхрана.

Само редовном, умереном и разноврсном исхраном обезбеђујемо телу потребну количину енергије и хранљивих материја за несметано функционисање. О промени начина исхране неопходно је посаветовати се са лекаром.