Правилна исхрана

   Pravilna ishrana je jedan od najvažnijih činilaca za očuvanje i unapređenje zdravlja. Postoji mnogo načina kojima možemo da poboljšamo kvalitet naše ishrane i tako sačuvamo svoje zdravlje. Važno je da jedemo redovno, i da svakodnevno imamo pet obroka - tri glavna (doručak, ručak i večera) i dve užine između obroka. Od velikog značaja je pravilan izbor vrste namirnica koje koristimo u ishrani, način njihove pripreme, kao i količina pojedinih namirnica koje svakodnevno koristimo u svojoj ishrani.
   Savremeni način života doneo je i promenu u načinu ishrane koju karakterišu neredovni obroci, veći unos tzv. brze hrane, manji unos voća i povrća. Takva neadekvatna ishrana i formiranje loših navika u ishrani mladih, a kasnije i zrelih ljudi vode ka narušavanju zdravlja, nepravilnom razvoju i bolestima kojih nisu pošteđeni ni mlađe ni starije osobe.


Samo redovnom, umerenom i raznovrsnom ishranom obezbeđujemo telu potrebnu količinu energije i hranljivih materija za nesmetano funkcionisanje. O promeni načina ishrane neophodno je posavetovati se sa lekarom.