Нова опрема за скрининг рака грлића материце

Ажурирано (09.12.2014.)

Донацијом ЕУ од стране Министарства здравља Р.С. у организацији Канцеларије за скрининг рака Србије у оквиру пројекта „Организовани скрининг рака грлића материце“ Дому здравља Пожаревац у новембру је испоручена медицинска опрема за цитолабораторију.
Састоји се из аутоматске коморе за бојење и покривање цитолошких препарата односно  Папаниколау тестова и два микроскопа са специјализованим софтвером за очитавање, анализирање и архивирање налаза.

Са овом донираном опремом цитолабораторија службе ЗЗ Жена Д.з. Пожаревац је регистрована као једна од 15 акредитованих лабораторија у земљи за скрининг рака грлића материце.

У оквиру лабораторије на очитавању налаза раде едуковани цитоскринери и супервизор патолог , што даје висок квалитет и у складу је са стручно-методолошким упутством Министарства Здравља и препорученим стандардима Европске Уније.

У 2015. години ће се наставити са организованим позивањем жена са територије Града Пожаревца на скирнинг прегледе рака грлића материце у популацији од 25-69 година, почев са годиштем 1950. - 1990.

Позивају се пацијенткиње да се одазову на позиве за преглед.