Вести

04.03.2019. ОБАВЕШТЕЊЕ О ПОЈАЧАНОМ РАДУ СЕОСКИХ АМБУЛАНТИ

Амбуланта Стари Костолац - уторком од 08-12ч радиће лекари и сестре из службе хитне помоћи

Амбуланта Острво средом од 08-12ч радиће лекари и сестре из Костолца

Амбуланта Кличевац ће уместо досадашњих једанпут појачати рад на два пута недељно.

Амбуланта selo Drmno радиће сваког четвртка. Раде лекар и сестра

 

13.02.2019. ОБАВЕШТЕЊЕ ДЕЖУРСТВО - 23.02.2019.године

Због ризика од епидемије грипа, у Служби за здравствену заштиту деце и Служби за здравстену заштиту школске деце,  за дан 23.02.2019.године утврђује се рад у две смене, а по распореду начелника наведених служби.

Преузмите и погледајте комлетан текст одлуке овде

13.02.2019. ОБАВЕШТЕЊЕ ДЕЖУРСТВО - 15.02., 16.02., 17.02., 23.02. и 24.02.2019.године

Због ризика од епидемије грипа, у Служби за здравствену заштиту деце и Служби за здравстену заштиту школске деце уводи се дежурство за специјалисте педијатрије, докторе опште медицине и медицинске техничаре, а по распореду начелника наведених служби.

Дежурство из става I ове одлуке уводи се ноћу, недељом и у дане државног празника.

Дежурство из става I ове одлуке уводи се  15.02., 16.02., 17.02., 23.02. и 24.02.2019.године

Преузмите и погледајте комлетан текст одлуке овде

20.12.2018. ПОЗИВ ЗА ЧЛАНОВЕ - САСТАНАК ЕТИЧКОГ ОДБОРА

 

Поштовани ,

Позивам Вас на састанак  Етичког одбора ,чији сте члан одлуком директора Д.З. Пожаревац др Драгана Ракића ,
дана 28 .12.2018год. са почетком у 13: 30 сати у лекарској соби опште службе

Предложени дневни ред састанка:

 1. Упознавање чланова са законском регулативом  о активностима у Етичком одбору.
 2. Разно

У прилогу  :- фотокопија одлуке директора Д.З.Пожаревац др Драгана Ракића о именовању  састава Етичког одбора Д.З.Пожаревац
- фотокопија извода статута Д.З.Пожаревац о надлежности Етичког одбора,
- фотокопија Закона о здравственој заштити о надлежности етичког одбора,
- фотокопија два дописа министарства  у вези начина рада Етичких одбора у одобравању клиничких испитивања лекова и медицинских средстава.

 У Пожаревцу 20.12.2018год.     Председница Етичког одбора

30.11.2018. ПОЗИВ ЗА ЧЛАНОВЕ - САСТАНАК ЕТИЧКОГ ОДБОРА


Поштовани , позивам Вас на састанак Етичког одбора Д.З. Пожаревац .

Састанак ће се одржати дана 10.12.2018 год. са почетком у 13:00 сати у лекарској соби опште службе.

Председница Етичког одбора

Званични документ позива преузмите овде

19.10.2018. УСПЕШНО ОДРЖАНА ТРИБИНА ПОД НАЗИВОМ"БУДИМО ЗАЈЕДНО-НАПРАВИ ПРАВИ КОРАК" , ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА 15 ОКТОБРА -МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

Поводом обележавања 15 октобра -међународног дана борбе против рака дојке у просторији сале Медицине рада ДЗ Пожаревац одржана је трибина коју је организовала служба зз жена ДЗ Пожаревац и у којој су учествовали следећи стручњаци:

1.Др Весна Лакић-гинеколог ДЗ и координатор ДЗ за скрининг рака дојке,говорила је о организацији Еуропа-дона,држала предавање о "Организованом скринингу рака дојке" на територији Града Пожаревца,резултатима рада,факторима ризика за настанак болести и са посебним освртом на мере примарне превенције болести.Такођер водила дискусију након одржаних презентација.

2.Др Драшко Дачић-специјалиста опште хирургије и шеф Кабинета за дојку ОБ Пожаревац и Др Ненад Сретеновић-специјалиста пластичне и реконструктивне хирургије имали су презентацију "Мултидисциплинарни приступ у лечењу оболелих од рака дојке У ОБ Пожаревац"-где су приказали резултате лечења оболелих жена у ОБ.

3.Весна Гардашевић-психолог ДЗ говорила о психолошким факторима ризика за настанак болести,психотерапији ка подршци у лечењу оболелих и најавила организацију радионица за психолошку подршку у оквиру онколошког одсека ОБ Пожаревац.

4.Др Јасмина Јелчић-онколог ОБ Пожаревац говорила је најчешћим дилемама,предрасудама и недоумицама које се појављују код жена при спровођењу онколошке хемотерапије.
5.Др Предраг Спасић-радиолог и координатор за организовани скрининг ОБ Пожаревац говорио је о динамици и начину контролних дијагностичких прегледа након завршеног онколошког лечења.

6.Др Никола Сретеновић-ендокринолог ОБ Пожаревац говорио је о ендокринолошком статусу жена након завршеног лечења,мерама које се спроводе ради превенције остеопорозе и др.

Трибини је присуствовало више од 60 заинтересованих,углавном жена међу којима је и било и један број жена које су се лечиле од рака дојке.

О раду трибине обавештена су и средства јавног информисања која су на својим порталима објавиле информације о раду трибине
hit radio,boom radio,e-portal braničevo,SATV i dr.

Захваљујем на сарадњи и поздрав,
Др Весна Лакић

 

 

 

15.10.2018. Tрибина под називом:"Здрави начини живота за ваше дојке-НАПРАВИ ПРАВИ КОРАК"

Image may contain: text

 

Поводом обележавања међународног месеца и дана борбе против рака дојке -"15.октобар-Дан здравља дојки",одржаће се у организацији Дома здравља и Опште болнице Пожаревац јавна трибина  под називом:"Здрави начини живота за ваше дојке-НАПРАВИ ПРАВИ КОРАК", на којој ће узети учешће у раду здравствени радници који се овим баве : гинеколози,хирурзи,радиолози,онколог,психолог и др.

Трибина је намењена свим заинтересованим грађанима,а не само женама и средствима јавног информисања у Пожаревцу и улаз је слободан.

Трибина ће се одржати 15.10.2018 године са почетком у 18.00 часова у просторијама сале Медицине рада ДЗ у Пожаревцу-II спрат.

Image may contain: text

No automatic alt text available.

 

 

 

27.03.2018. ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ СЛУЖБЕ ЗА РО И УЗ ДИЈАГНОСТИКУ

Након редовне годишње контроле од стране института “ Винча“, дана 23.3. забрањен је рад на рентген апарату,стога нисмо у могућности да обављамо снимање коштаног система.

Накнадно ћемо вас обавестити о почетку рада апарата.

Више можете прочитати овде

25.03.2018. АКЦИЈА МИНИСТАРСТВА ЗДРАВЉА - БЕСПАЛТНИ ПРЕГЛЕДИ У ДОМУ ЗДРАВЉА ПОЖАРЕВАЦ И ОГРАНКУ КОСТОЛАЦ

                


Дом здравља Пожаревац је, као и увек до сада,  поново учествовао у акцији Министарства здравља Републике Србије бесплатних систематских прегледа. На дан 25.03.2018. у периоду од 08 ч до 16 ч у Дому здравља  Пожаревац, а у огранку Костолац од 08 ч до 17 ч спроведена је акција  бесплатних преглледа, где су грађанима Браниченвског региона и шире рађени ултразвучни прегледи трбуха, а особама женског пола  -  гинеколошки прегледи.

Бесплатни прегледи су урађени у Служби рентгенологије Дома здравља Пожаревац где су обављани ултразвучни прегледи трбуха и Служби за здравствену заштиту жена, где су рађени гинеколошки прегледи жена, а у огранку Костолац  такође су рађени  гинеколошки прегледи жена.

Ултразвучни преглед  трбуха у Служби рентгенологије обавило је 44 грађана Пожаревца и околине ( од тога двоје је било без здравственог осигурања ), а гинеколошки преглед урадило је 26 жена ( од тога пет жена је било без здравственог осигурања ). У огранку Костолац урађено је 30 гинеколошких  прегледа жена, од тога троје пацијенткиња је било без здравствене књижице..      

Дом здравља Пожаревац је активно укључен у акцију бесплатних прегледа Министарства здравља РС од самог почетка.

 

05.03.2018. ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Од 05.03.2018. у Служби за здравствену заштиту предшколске и школске деце Дома здравља у Пожаревцу дежураће лекари Здравствене заштите предшколске и школске деце у периоду од 20 ч 30 мин . до 7 ч наредног дана, према постојећем  распореду.     


Дежурства се организују ради спречавања ширења могуће епидемије малих богиња.
Лекари ће примати само хитне случајеве.

Да подсетимо хитна стања су:

1. Акутни губитак свести
2. Шок
3. Епилептични напад 
4. Астматски напад ( гушење )
5. Велике повреде и крварења
6. Акутно тровање
7. Вишеструко незаустављиво повраћање
8. Ујед животиња ( змија, пас, мачка )
9. Температура ( виша од 39 C )
10. Опекотине.    

 

Управа Дома здрављљ Пожаревац

 

28.01.2018. АКЦИЈА МИНИСТАРСТВА ЗДРАВЉА - БЕСПАЛТНИ ПРЕГЛЕДИ У ДОМУ ЗДРАВЉА ПОЖАРЕВАЦ И ОГРАНКУ КОСТОЛАЦ

                


И у Новој 2018. години настављају се бесплатни систематски прегледи у оквиру акције Министарства здравља Републике Србије. На дан 28.01.2018. у периоду од 08 ч до 16 ч у Дому здравља Пожаревац и огранку Костолац спроведена је акција бесплатних преглледа где су грађанима Браниченвског региона и шире рађени ултразвучни прегледи трбуха, а особама женског пола и мамографија.

Бесплатни прегледи су урађени у Служби рентгенологије Дома здравља Пожаревац, где су обављани ултразвучни прегледи трбуха и мамографија, а у огранку Костолац урађен је ултразвучни преглед трбуха.

Ултразвучни преглед трбуха у Служби рентгенологије обавило је 42 грађана Пожаревца и околине, а мамографски преглед урадило је 25 жена. У огранку Костолац урађено је 33 ултразвучна прегледа трбуха, од тога троје пацијената је било без здравствене књижице.

Дом здравља Пожаревац је активно укључен у акцију бесплатних прегледа Министарства здравља РС од самог почетка.

 

24.12.2017. АКЦИЈА МИНИСТАРСТВА ЗДРАВЉА - БЕСПЛAТНИ ПРЕГЛЕДИ У ДОМУ ЗДРАВЉА ПОЖАРЕВАЦ

                


На дан 24.12.2017. у периоду од 08 ч до 16 ч спроведена је акција Министарства здравља Републике Србије бесплатних преглледа.

Бесплатни прегледи обављени су у Служби рентгенологије, Служби лабораторијске дијагностике и огранку Костолац Дома здравља Пожаревац.

Преглед крви, холестерола и триглицерида, урадило је 57 особа, ултразвучни преглед  трбуха у Служби рентгенологије обавило је 54 грађана Пожаревца и околине, а у огранку Костолац урађено је 28 ултразвучних прегледа трбуха.     

 

02.12.2017. - 16.12.2017. САРАДЊА ГРАДСКЕ УПРАВЕ ПОЖАРЕВАЦ И ДОМА ЗДРАВЉА 

                

У периоду од 02.12.2017. до 16.12.2017. урађен је систематски преглед запослених у Градској упарави Пожаревац.

Укупно је прегледано  200 особа, од тога 119 жена и 81 мушкарац.


Свим запосленима су урађене лабораторијске анализе и преглед крви на тумор маркере и хормоне.
Такође свима је урађен  ултразвучни преглед трбуха, преглед кардиолога и ултразвук срца..


Особама женског пола урађен је гинеколошки преглед, колпоскопија, Папаниколау тест,  узет је вагинални секрет,  урађен је ултразвучни преглед мале карлице и ултразвук дојке.


Након обављених прегледа, због патолошког налаза неколико особа је упућено на хоспитализацију у болницу, поједини на додатне дијагностичке процедуре у Дому здравља или болници, а некима је заказана  контрола.


После завршених прегледа, свим запосленима написан је извештај од стране специјалиста опште медицине и специјалиста медицине рада са препорукама да се јаве својим изабраним лекарима, ради даље дијагностике и лечења или ради уписивања у медицинску документацију налаза обављених прегледа.


Медицинска докемтација прослеђена је запосленима у Градској управи Пожаревац на дан 29.12.2017.

 

 

01.10.2017. ОКТОБАР МЕЂУНАРОДНИ МЕСЕЦ БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

ПОРУКА ЗА СВЕ ГРАЂАНКЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ


Oвом приликом подсећамо да је октобар месец међународни месец борбе против рака дојке,нека и у нашој земљи и ове године октобар месец буде посвећен унапређењу  раног откривања рака дојке.


Уколико нисте у претходне две године урадили мамографију,а имате између 50 и 69 година подсећамо Вас да то учините.

 

„ДАН ЗА СВОЈЕ ЗДРАВЉЕ”

Октобар, месец борбе против рака дојке,обележава се у многим земљама широм света како би се скренула пажња на распрострањеност ове болести,на подизање свести о значају превенције и раног откривања рака дојке као и о палијативном збрињавању особа оболелих од ове болести.


Ове године обележавањем октобра месеца борбе против рака дојке под слоганом „Дан за своје здравље“ промовишу се :превентивне активности које имају за циљ рано откривање рака дојке.

Скрининг се спроводи у двогодишњем циклусу тако да у 2017 год. укупан број који ће се позвати је 5 628 жена.

Годишта која су у скринингу су:
1948,1950,1952,1954,1956,1958,1960,1962,1965, и 1967.


СКРИНИНГ ПРЕГЛЕДИ СУ БЕСПЛАТНИ ЗА ЦИЉНА ГОДИШТА СА ТЕРИТОРИЈЕ ГРАДА ПОЖАРЕВЦА И КОСТОЛЦА, БЕЗ ОБЗИРА НА СТАТУС ОСИГУРАЊА ЖЕНЕ.

На кућну адресу се упућује позив за скрининг у виду лифлета који садржи потребне основне информације о раку дојке као и број телефона на који се заказује скрининг.


Број телефона у ДЗ Пожаревац је 062 80 75 097.

Прочитајте више

19.01.2017. IX Европска недеља превенције рака грлића материце од 22. до 28. jануара 2017. године

Европска недеља превенције рака грлића материце се обележава од 22. до 28. јануара 2017. године у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције. Препознајући значај ове кампање, Србија већ једанаести пут активно учествује у њеном обележавању.
Овом Недељом преносимо поруку о значају доступних мера превенције у нашој земљи, у циљу спречавања оболевања и умирања од рака грлића материце.

Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити. „Дан за здравље” је слоган који ће обележити потребу да још једном апелујемо на наше сестре, мајке, ћерке, пријатељице, да у Европској недељи превенције рака грлића материце размишљају о свом репродуктивном здрављу, и да у току године одвоје „дан за здравље”, када ће посетити свог лекара и искористити неку од доступних могућности превенције.
Носилац активности у земљама Европе је ЕЦЦА-Европска асоцијација за рак грлића матеице.
У нашoј земљи активности координира ИЗЈЗ "Др Милан Јовановић-Батут" уз подршку Републичке стручне комисије за праћење спровођења програма раног откривања малигних болести РС. 

На територији града Пожаревца носилац активности је Дом здравља Пожаревац и ЗЈЗ Пожаревац чији је циљ унапређење спровођења организованог скрининга рака грлића материце. 

Спровођење скрининга у 2017 години.

Организовани скрининг се мора континуирано спроводити дуг временски период како би се ициденца обољевања и стопа смртности од рака грлића материце смањиле.
У 2017 години настављамо нови трогодишњи циклус.
На територији коју обухвата ДЗ Пожаревац наставља се организовано позивање жена на скрининг прегледе позивним писмом и циљ је да достигнемо обухват циљне популације за трогодишњи период од 75%.
У 2017 години позиваће се следећа годишта : 

1953,1956,1959,1962,1965,1968,1971,1974,1977,1980,1983,1986,1989 и 1992.

На бесплатни преглед се могу одазвати и осигурана и неосигурана лица заказивањем код изабраног гинеколога.

Позивамо све жене да се одазову на позив за скриниг а свим другим женама да се одазову на превентивни преглед Папниколау теста којим се рано може открити и на време излечити рак грлића материце.

Прочитајте више

 

18.01.2017. , ОБАВЕШТЕЊЕ О ЗАКАЗИВАЊУ ПРЕГЛЕДА ЗА РО И УЗ

Прегледи за РО и УЗ службу заказују се искључиво насловљени на дијагностичке апарате,а не на име лекара специјалисте радиологије! Молим да се изабрани доктори придржавају датог упуства за коришћење ИЗИС-а,како пацијенти не би били врраћени због погрешних заказивања.

 

08.12.2016. , ЗАВРШЕНА ЈЕ ПОСЕТА СПОЉАШЊИХ ОЦЕЊИВАЧА АГЕНЦИЈЕ ЗА АКРЕДИТАЦИЈУ ЗДРАВСТВЕНИХ УСТАНОВА У ПРОЦЕСУ РЕ-АКРЕДИТАЦИЈЕ Д.З. ПОЖАРЕВАЦ

Агенција за акредитацију здравствених установа Србије образовала је тим за спољашње оцењивање квалитета рада и пружања здравствених услуга, који је посетио нашу установу у периоду од 05. до 07. децембра 2016.године. Тим за спољашње оцењивање спроводи оцењивање у односу на Стандарде за акредитацију здравствених установа примарне здравствене заштите.

На линку испод можете погледати фотографије са завршног састанка и на коме су чланови Тима за спољашње оцењивање информисали руководство и запослене у здравственој установи о обављеној акредитацијској посети и општем утиску.

Прочитајте више

29.11.2016. , Нови "Ортопан" апарат

Пожаревачки Дом здравља добио је савремени "Ортопан" апарат који служи за дијагностику у стоматологији Прочитајте више

 

16.11.2016. , Гусеничаром до лекара

Дом здравља Пожаревац ових дана је набавио нови уређај, тзв. гусеничар за степенице, чија је сврха да пацијенти у инвалидским колицима на лакши и бржи начин буду пребачени на одређени спрат неке службе ове установе, како би обавили прегледе.

Прочитајте више

 

01.11.2016. , Обавештење о акредитованом предавању за лекаре

09. Новембра 2016. године, у 13 часова у сали Медицине рада Дома здравља Пожаревац, орджаће се акредитована предавања за здравствене раднике:

,, Утицај АТОРВАСТАТИН И АЦЕ инхибитора на ендотелну функцију, методом ендотел зависне сам ендотел Независне вазодилатација ''

Др Бранислав Ранчић Спец. интерне медицине, кардиолог

,, Новине у дијагностици артеријске хипертензије ''

Др Весна Стојанов, кардиолог

 

16.10.2016. , Svetski dan hrane

Октобар 2016. Месец правилне исхране

   Ове године се Светски дан хране, 16. октобар обележава под слоганом „Климатске промене утичу на производњу хране”

Прочитајте више

 

10.10.2016. , Нове просторије централне стерилизације

У Пожаревачком Дому здавља дана 10.10.2016. стерилизација је наставила свој рад у новим просторијама Д.З. Пожаревац.

Прочитајте више

 

Дана 1. октобра 2016. године обележава се Међународни дан старијих особа.

   Старење становништва представља једну од највећих друштвених трансформација, али и један од највећих изазова који се поставља пред државе са све већим економским и социјалним захтевима.

Прочитајте више

 

Октобар 2016 - месец борбе против рака дојке

   Рак дојке чини водећи узрок оболевања и умирања од малигних болести у женској популацији широм света. То је најчешћи рак код жена, како у развијеним тако и у мање развијеним деловима света. Према подацима Светске здравствене организације, у свету се годишње региструје око 1.670.000 жена оболелелих од ове болести, а око 522.000 жена умре од ове болести сваке године.

Прочитајте више

 

22.09.2016.

ШКОЛА РОДИТЕЉСТВА

Школа родитељства Дома здравља Пожаревац почиње са радом.

У раду школе, по претходном пријављивању и упису, могу бесплатно да учествују све труднице које имају изабраног гинеколога у служби здравствене заштите жена са својим партнерима и члановима породице.

Шта је улога и општи циљ Школе родитељства?

Има општи циљ са едукује будуће родитеље и чланове породице за успешно родитељство, о току трудноће и нези труднице, припреми за порођај, нези и исхрани новорођенчета.

Прочитајте више

22. септембар 2016. године, СВЕТСКА НЕДЕЉА ДОЈЕЊА 2016

   Светска недеља дојења је глобална кампања која се одржава у око 150 земаља света, чији је циљ да створи и подигне друштвену свест о значају и предностима дојења, али и да обезбеди подршку дојењу и тиме унапреди заштиту здравља мајке и детета.

Прочитајте више

 

15. Септембар 2016, Светски дан срца

   Светски дан срца се обележава од 2000. године са циљем да се људима широм света пошаље порука да болести срца и крвних судова, као водећи узрочници смртних исхода, односе 17,3 милиона живота сваке године. Процењује се да ће до 2030. године тај број порасти на 23 милиона. Светска федерација за срце упозорава да се најмање 80% превремених смртних исхода може спречити контролом главних фактора ризика (пушење, неправилна исхрана и недовољна физичка активност).

Прочитајте више

 

21.03.2016. Дан превенције рака дојке

 

Рак дојке је најчешћи малигни тумор код жена и по обољевању и по смртности .

Сваке године у Србији се региструје око 3700 новооболелих жена а умре око 1300 жена.Болест се код 2/3 жена открива нажалост у одмаклој фази болести када већ има регионално проширену болест или удаљене метастазе,што умањује њихове шансе за излечење.

Фактори ризика су:пушење,гојазност,репродуктивни фактори (нерађање,недојење,рана менарха,касна менопауза,недојење,касни први порођај),бенигне пролиферативне болести дојке,претходно дијагностикован рак једне дојке,позитивна породична анамнеза-генетски фактор

едини начин раног откривања јесте преглед дојкикоји се одвија као:

1.самопреглед-једном месечно након 30 год.живота,

2.клинички преглед дојки при редовним систематским прегледима жене од стране гинеколога једном годишње,

3.УЗ преглед дојки од стране едукованог лица,није ограничен годиштем жене,

4.мамографија-рентгенско снимање које једина скрининг метода и изводи се као скрининг од 50 год.живота а као дијагностичка-циљана мамографија у било ком животном добу уколико за то постоји потребна индикација.

На територији града Пожарецва од 2012 године се спроводи организовани рак грлића материце и у 2016 је отпочео нови трогодишњи циклус за жене старост 25 до 64 год.

Од јануара 2016 отпочео је организивани скрининг рака дојке за жене старости од 50 69 год чији укупан број на територији Пожаревца и Костолца износи 11 256 жена.

Носилац посла је Дом здравља у Пожарвцу односно служба за зз жена која врши организовано позивање жена.Формиран је акциони тим и усвојен Акциони план који обухвата установе које учествију у спровођењу организованог скрининга рака дојке: ДЗ Пожаревац,ОБ Пожаревац,ОБ Смедерево и ЗЗЈЗ Пожаревац.

Сви учесници у спровођењу скрининг прегледа имају едукован кадар и опрему .

Први циљ јесте обухват од 75% циљне популације жена што ће се спровести кроз:

1.Подизање свести жена о потреби за раним прегледима и пружање информација о њиховом значају за рану дијагнозу рака дојки.

2.Мобилизација и мотивација жена за одазив на скрининг прегледе.

3.Активно укључивање локалне самоуправе и удружења грађана у спровођењу скрининга.

Скрининг се спроводи у двогодишњем циклусу тако да у 2016 год. укупан број који ће се позвати је 5 628 жена.Годишта која су у скринингу су:

1947,1949,1951,1953,1955,1957,1959,1961,1963,1964 и 1966.

СКРИНИНГ ПРЕГЛЕДИ СУ БЕСПЛАТНИ ЗА ЦИЉНА ГОДИШТА СА ТЕРИТОРИЈЕ ГРАДА ПОЖАРЕВЦА И КОСТОЛЦА, БЕЗ ОБЗИРА НА СТАТУС ОСИГУРАЊА ЖЕНЕ.

На кућну адресу се упућује позив за скрининг у виду лифлета који садржи потребне основне информације о раку дојке као и број телефона на који се заказује скрининг.

Број телефона у ДЗ Пожаревац је 062 80 75 097.

Након добијеног позива жена се јавља и заказује се долазак код изабраног гинеколога( или га бира уколико га нема) који попуњава клинички пут за скрининг и заказује мамографско снимање које се спроводи у службама радиологије у ДЗ и ОБ Пожаревац.Након спроведеног снимања врши се прво очитавање од стране радиолога ДЗ,друго очитавање од стране радиолога ОБ Пожаревац.Уколико се ради о сумњи на позитиван налаз треће читање-тзв.супервизију врши радиолог ОБ Смедрево.Таква жена се позива и на допунска дијагностичка испитивања:УЗ преглед и или циљану мамографију након чега се доноси дефинитивни налаз по БИРАДС класификацији и даје предлог о даљем поступку:

1.Палпабилне промене се упућују хирургу ОБ Пожаревац на дању дијагностику.

2.Непалпабилне промене које се виде УЗ шаљу се на биопсију у ОБ Пожаревац хирургу.

3.Непалпабилне промене које се не виде УЗ упућују се у ИОРС на даљу дијагностику.

Након завршеног снимања пацијенткиња се позива и резултат саопштава изабрани гинеколог, који у случају позитивних налаза је задужен и за даље лечење жене.

Крајњи дугорочни циљ скрининга је смањење тренда оболевања и смртности од рака дојке.

За прва два месеца у 2016 години мамографски кроз скрининг прегледе је обухваћено 280 жена од којих је било око 7 % позитивних налаз које се налазе у даљем поступку дијагностике и лечења.

 

12.02.2016.

По препоруци Министарства Здравља формирано је саветовалиште за шећерну болест

 

По препоруци Министарства Здравља у оквиру превентивног центра формирано је саветовалиште за шећерну болест.

Прочитајте више

 

25.01.2016.

"Дан за здравље" - X Европска недеља превенције рака грлића материце

У периоду 25-30.01.2016 године одржава се X Европска недеља превенције рака грлића материце под слоганом „Дан за здравље“ чији је циљ подизање нивоа знања и информисаности о раку грлића материце и његовој превенцији . Носилац активности у земљама Европе  је ЕЦЦА-Европска асоцијација за рак грлића матеице.
У нашoј земљи активности координира ИЗЈЗ "Др Милан Јовановић-Батут" уз подршку Републичке стручне комисије за праћење спровођења програма раног откривања малигних болести РС. 

На територији града Пожаревца носилац активности је Дом здравља Пожаревац и ЗЈЗ Пожаревац чији је циљ унапређење спровођења организованог скрининга рака грлића материце. 

Више о недељи превенције можете прочитати овде.

На бесплатни преглед се могу одазвати и осигурана и неосигурана лица заказивањем код изабраног гинеколога.

Позивамо све жене да се одазову на позив за скриниг а свим другим женама да се одазову на превентивни преглед Папниколау теста којим се рано може открити и на време излечити рак грлића материце.

27.04.2015.

Лабораторија превентивног центра прилагођена малим пацијентима

Да би што више малим пацијентима олакашали законом обавезне болне процедуре у лабораторији Превентивног центра Дома здравља Пожаревац осликали смо зид цртежом ( слике у прилогу ). Такође, у плану је формирање мини дечјег игралишта испред Превентивног центра са клацкалицама, љуљашкама, пењалицама, неком живописном дрвеном оградицом у боји, вештачком подлогом, како се наши најмађи пацијенти не би повређивали, као и клупама за њихове родитеље.

23.01.2015.

IX Европска недеља превенције рака грлића материце

У периоду 25-31.01.2015 године одржава се IX Европска недеља превенције рака грлића материце чији је циљ подизање нивоа знања и информисаности о раку грлића материце и његовој превенцији . Носилац активности у земљама Европе  је ECCA-Европска асоцијација за рак грлића матеице.
У нашј земљи активности координира ИЗЈЗ "Др Милан Јовановић-Батут" уз подршку Републичке стручне комисије за праћење спровођења прогрмама раног откривања малигних болести РС. 

На територији града Пожаревца носилац активности је Дом здравља Пожаревац и ЗЈЗ Пожаревац чији је циљ унапређење спровођења организованог скрининга рака грлића материце. 

Више о недељи превенције можете прочитати овде

13.01.2015.

Завршена је редовна  годишња  посета  спољашњих  оцењивача  агенције  за  акредитацију  Републике Србије 

Општи утисак је да се у Дому здравља Пожаревац у протеклих годину дана уложио значајан труд да се према препорукама Агенције за акредитацију унапреди квалитет, што је за резултат имало унапређење нивоа квалитета у односу на период у коме је извршено спољашње оцењивање.

 

10.12.2014.

Нови паркинг за возила хитне помоћи

Направљен је нови паркинг за возила хитне помоћи како би се смањило реакционо време доласка екипе на терен и повећао квалитет рада хитне службе као и ефикасност у циљу пружања бољих услуга становништву града Пожаревца.

09.12.2014.

Нова опрема за скрининг рака грлића материце(кликните за целу вест).

 

08.12.2014.

Редовна  годишња  посета  спољашњих  оцењивача  агенције  за  акредитацију  Републике Србије 

Спољашњи  оцењивачи агеницје за акредитацију обићи ће  Дом здравља Пожаревац 12.12.2014. године,  ради  редовне  контроле  поштовања  стандарда  добијене  акредитације. 

02.12.2014.

У нову годину са новом опремом

Дом здравља у Пожаревцу је у протеклих пола године поред лекова, штампарских образаца, санитетског материјала, средста­ва за одржавање хигијене, наба­вио и инхалаторе, спирометре, орторејтер, стоматолошке столи­це,рачунарску опрему и још много тога значајног за побољшање и квалитетнији рад, како самих лекара тако и наших суграђана, истакао је директор Дома Здравља др Милош Самарџић.....прочитајте више

 

11.11.2014.

Нове просторије превентивног центра (кликните за целу вест).

Дом здравља Пожаревац формирао је нове просторије за рад превентивног центра.Нови услови омогућавају засебан улаз за здраву децу и здраве одрасле особе које су дошле само да би обавили превентивни преглед или систематски преглед.

01.07.2014.

Обавештење - ХАЛО БЕБА(кликните за опширнији текст)

Обавештавамо вас да од 01.07.2014.у Дому здравља Пожаревац почиње да ради телефонско саветовалиште "Деца Србије"познато као хало беба. У саветовалишту ће радити више медицинске патронажне сестре са дугогодишњим искуством .Све сестре су посебно едуковане за овај рад.Саветовалиште ће радити од 7-19ч сваким радним даном, суботом ,недељом као и за време празника .Позивом на телефонски број 012-40-20-77 могу да се добију савети везани за негу раст и развој детета до шесте године живота тако да сви они који брину о здравој и болесној деци(маме,тате,баке, деке,старатељи) могу да добију на једном месту стручне савете или буду упућени код лекара.Савете могу добити и труднице у вези трудноће, исхране ипорођаја.Саветовалиште могу да позову сви са подручја браничевског округа а и шире.

.

12.03.2014.

Обавештење

Обавештавамо вас да поводом обележавања марта-месеца борбе против рака у ДЗ Пожаревац ће се одржати конференција за медије 13.03.2014 год са почетком у 12,00х у просторијама свечане сале медицине рада Пожаревац , где ће радници ДЗ говорити о значају превенције свих врста рака и свом раду на превенцији.

"Редован преглед је најбоља заштита".

Молимо вас да узмете учешћа у њој.

Директор ДЗ Др Милош Самарџић

12.03.2014.

Саопштење за јавност поводом марта-месеца борбе против рака.

"РЕДОВАН ПРЕГЛЕД ЈЕ НАЈБОЉА ЗАШТИТА"

Према званичним подацима после болести срца и крвних судова малигни тумори представљају најчешћи узрок оболевања и умирања људи у већини земаља у развоју па и у Србији. У нашој замљи у последњој деценији,као и у свету,уочена је тендеција повећања оболевања од свих карцинома.У 2011 години је број новооболелих од свих врста рака износио 37 500 а број оних који су умрли од рака око 21 000 људи.Србија се по тим подацима сврстава међу земље са средњим ризиком оболевања и умирања од малигних болести у Европи.

Дом здравља Пожаревац својим радом кроз пружање превентивних прегледа становништву активно учествује у превенцији,раном откривању,дијагностиковању и лечењу оболелих од рака.У Дому здравља изабрани лекари спроводе опортуни скрининг програм раног откривања рака плућа,дебелог црева и рака дојке.Од 2012 године спроводи се организовани скрининг програм откривања рака грлића материце са позивањем жена циљне популације старости 25 до 64 године на цитолошки преглед Папаниколау тестом.

Заштитите себе и на време обавите превентивне прегледе заказивањем код свог изабраног лекара опште медицине и гинекологије.

Kontakt telefoni:

Централа Дома здравља Пожаревац 012 222 666
Служба опште медицине локал: 138
Служба Медицине Рада локал:115
Служба за здравствени заштиту жена локал: 151
Огранак Костолац централа: 012 241 380

Више информација о следећим врстама рака:

КАРЦИНОМ ПРОСТАТЕ (преузмите .PDF)
РАК ДЕБЕЛОГ ЦРЕВА (преузмите .PDF)
РАК ДОЈКЕ (преузмите .PDF)
РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ (преузмите .PDF)
РАК ПЛУЋА (преузмите .PDF)

Дом здравља Пожаревац је укључен у национални програм канцеларије за скрининг рака.

Више информација о скрининг програму као и о досадашњим резултатима можете пронаћи на следећој адреси:

http://www.skriningsrbija.rs

13.02.2014.

У КОМПАНИЈИ ДУНАВ ОСИГУРАЊА БИЋЕ СПРОВЕДЕНА МОБИЛНА ЈЕДИНИЦА (ПРЕВЕНТИВНИ ПРЕГЛЕД) РАДНИКА,ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊА МЕЂЕНАРОДНОГ ДАНА ПРОТИВ МАЛИГНИХ БОЛЕСТИ.

АКЦИЈУ СПРОВОДИ ЛЕКАР ДОМА ЗДРАВЉА И ПАТРОНАЖНА СЛУЖБА.

 

  26.12.2013. године

  Поводом обележавања "Европске недеље превенције рака грлића материце"21.01.2014.године Патронажна служба и гинеколог Дома здравља Пожаревац одржаће предавање и спровести контролу крвног притиска и шећера у крви радницима предузећа "Електроморава".Акција ће бити спроведена у просторијама "Електромораве" у термину од 8и 30ч до10 и 30ч.

   

   13.12.2013. године

   Акција превентивних здравствених прегледа одржаће се 17.12.2013. у МЗ Чачалица у времену од 9.00 до 11.00 сати. Акција подразумева контролу стандардних параметара(контрола крвног притиска и мерење шећера у крви).

   30.11.2013. године

   Поводом Светског дана борбе против ХИВ/АИДС-а Дом здравља је кроз партнерску сарадњу са ЗЗЈЗ, Црвени крст, Јазасом, узео учешће у акцији. Овогодишња тема је "НИЈЕДАН ЖИВОТ ИЗГУБЉЕН ЗБОГ СИДЕ". Пригодним материјалом и спроведеним мерама и активностима у циљу васпитања за здравље (пре свега младих) и усвајања здравих стилова живота, указано је да су превентивне мере једина сигурна заштита од ове болести. Акција је пропраћена бесплатним тестирањем на ХИВ.

   29.11.2013. године

   Поводом обележавања Светског дана борбе против ХИВ/АИДС-а (1.12.) Дом здравља је кроз партнерску сарадњу са ЗЗЈЗ, ОО Црвеног крста,ЈАЗАС-ом,Медицинском школом,узео учешће у едукацији становништва ради заштите и спречавања инфекције. Активности су спроведене кроз групни рад-разговор уз пригодан пропагадни материјал.

   28.11.2013. године

   Поводом обележавања Међународног дана особа са посебним потребама(03.12.2013.), Дом здравља одржаће акцију превентивних прегледа у просторијама међуопштинског удружења глувих и наглувих Пожаревца и Друштва за церебралну и дечију парализу Пожаревац. Акцију ће пратити пригодно предавање уз контролу стандардних параметара за превенцију масовних незаразних болести. Заказујемо акцију за 12.12.2013. у 18.00 ч.

   26.11.2013. године

   * Дана 30.11.2013. године поводом обележавања светског дана борбе против HIV/AIDS-a Дом здравља ће кроз партнерску сарадњу са ЗЗЈЗ, ОО Црвеног Крста, Медицинском школом, Јазасом и локалним медијима узети учешће у акцији. Пригодним матерјалом и саветима иказаће се на последице ризичног понашања.

   * У складу са напретком наше службе желимо да обавестимо грађане да ће служба здравствене заштите одраслих слати позивна писма за превентивне прегледе. Примере позивних писама кожете преузети овде:

  • Позивно писмо за дијабетес 2
  • Позивно писмо за карцином дебелог црева
  • Упитник процене ризика за тип 2 дијабетеса

   

  20.11.2013. године

  Поводом обележавања међународног дана детета 20.11.2013. спроведен је здравствено васпитни рад са радионицама, са ученицима о.ш. Вук Караџић Забела.Раду је присуствовало и наставно особље школе.

  19.11.2013. године

  Поводом обележавања светског дана борбе против шећерне болести патронажна служба са лекаром обавила је превентивну акцију и предавање 19.11.2013. године у просторијама месне канцеларије у селу Драговац са почетком у 9 часова.

  09.10.2013.

  Eпидемиолошки надзор над грипом у сезони 2013/2014

   

МАРТ 2013

ЕДУКАЦИЈА ЗАПОСЛЕНИХ(прочитајте опширније)

JANUAR 2013

Задовољство пацијената

Анкета о задовољству пацијената је показала како је Дом здравља Пожаревац оцењен. Погледајте резултате овде.